Luft – den nya antibiotikan

Vi lever i en tid av ökande antibiotikaresistens. Det innebär att vissa kirurgiska ingrepp som för bara ett par decennier sedan var rutinmässiga idag är potentiellt livsfarliga. Det ställer extremt tuffa krav på ventilationen i operationssalen. Krav som våra lösningar inte bara klarar utan ofta överstiger.

2017-11-06

Sahlgrenska först med unik kamera vid operation

Tillbaka till översikt
wave

Sahlgrenska Universitetssjukhusets Bild- och interventionscentrum är numera utrustad med den allra senaste operationstekniken. Med hjälp av en rörlig magnetresonanskamera i operationsmiljö kan sjukhusets operationsavdelning bland annat maximera chanserna att rädda livet på patienter med hjärntumör.

I en av avdelningens hybridsalar finns tillgång till en rörlig MR-kamera som är unik i operationsmiljö. Kameran kommer bland annat användas vid hjärntumörkirurgi och kan visa högupplösta bilder mitt under pågående operation.

– Med den här nya tekniken kan vi se om det finns tumör kvar direkt, säger Daniel Nilsson, överläkare och neurokirurg på den nya operationsavdelningen. Det är en spjutspetsteknologi och för den enskilda patienten kommer det ge en överlevnadsfördel eftersom operationsresultatet blir optimalt, säger han till P4 Göteborg.

Läs mer här
Kunskap in bakterier ut tagline